A vegades és ben cert que l’univers conspira amb nosaltres –i no contra nosaltres- per alguna raó desconeguda. I això ve a tomb perquè, en pocs dies, persones i fets relacionats amb la política m’han vingut a trobar –per dir-ho d’alguna manera. El cas és que el meu cervell ha anat d’aquí cap a allà, i s’ha omplert de paraules, d’idees i de llibres. Un d’ells ha estat el del Manuel Vázquez Montalbán: Marcos: El señor de los espejos, un document excepcional sobre la trobada que va mantenir l’autor amb el meu admirat i estimat subcomandante Marcos a la selva Lacandona. Aquest, però, es mereix una entrada pròpia –algun dia. Perquè avui en aquest post vull parlar d’una altra de les obres que m’han rondat: La voz dormida, una novel•la de l’escriptora i poetessa Dulce Chacón.
La voz dormida té com a protagonistes dones republicanes empresonades a Las Ventas en acabar la guerra civil espanyola, i totes les històries que apareixen al llibre estan basades en fets reals. Es tracta, per tant, d’un document excepcional de les veus silenciades, un document sobre la repressió i la política del terror que el règim franquista va imposar després de la guerra.
La novel•la es divideix en tres parts, amb capítols curts i intensos. Cadascuna d’elles es tanca amb un document oficial: la primera, el part oficial de la fi de la guerra; la segona, amb el part de la condemna de la Tensi, un dels personatges més tendres del llibre; i la tercera, amb les instruccions de la llibertat condicional de Paulino. Chacón utilitza un estil directe, entenedor, molt poètic, amb metàfores potents i frases curtes que reprodueixen encertadament alguns moments de tensió, de malaltia... no li cal descriure gaire perquè són paraules carregades d’emoció.
He trobat absolutament corprenedor el punt de vista femení que utilitza l'autora, i com destaca el protagonisme de les dones en la lluita clandestina. Parteix d’històries (en minúscula) per explicar la Història (en majúscules) però, sobretot, atorga veu als vençuts i a les vençudes, i això és el que potser més m’ha agradat perquè, com molt bé diu la mateixa autora “el olvido es una enfermedad. La persona que no tiene recuerdos no se tiene a sí misma. La desmemoria es un problema muy grande para un país”.
I encara n’hi ha més... Perquè Chacon m’ha fet reflexionar no només sobre la dona republicana que va perdre la guerra, sinó sobre totes les dones que van perdre els drets civils guanyats durant la República, per acabar relegades a l’àmbit domèstic (la Sección Femenina ensenyava la dona a ser mestressa de casa, descans del guerrer i àngel de la llar). I, malauradament, crec que aquesta pèrdua l’arrosseguem fins ara, que hem de demostrar constantment la nostra vàlua en el camp professional.
No puc acabar sense destacar alguns dels valors que reflecteix la novel•la, com ara la solidaritat, la dignitat o el fet d’anteposar els interessos col•lectius als individuals.
Per tot això, i pel que ens devem com a ciutadans i ciutadanes i com a persones, no podem oblidar. I sí, amic, t’ho torno a dir: “venceréis, pero no convenceréis”.
8 comentaris:
És curiós això de les conspiracions, perquè des de fa un temps estic llegint narrativa sobre la postguerra, i un dels llibres que tinc a la llista d'espera és justament La voz dormida. Crec que a poc a poc sabem contra qui es va fer la guerra, i queda clar que un dels objectius era la dona i els seus drets, tant com la classe obrera. A banda d'això, aquesta mena de literatura em sembla molt interessant, i obre una tercera via entre la ficció i el periodisme.
I curiosament, també, sobre la taula hi tinc ara mateix un Vázquez Montalbán, tot i que no el que cites. Sobre el subcomendante Marcos, que també admiro, recomano Muertos incómodos.
Salut
Interessant proposta.Me l'apunto^-^
... ...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazon
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...
desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ
TE SIGO TU BLOG
CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesia ...
AFECTUOSAMENTE
NEBULOSES
jose
ramon...
L'apunto a la llaaaarga llista de llibres que vull llegir !
Lluis, és cert,i justament la Dulce Chacón tenia clar que únicament parlant-ne és podia aconseguir desvetllar la memòria volgudament oblidada. Buscaré la teva recomanació, gràcies i benvingut al blog.
Maria, Mireia, jo també tinc un munt de llibres per llegir!! però bé, és una sort, no els acabarem mai! això sí, m'agrada molt seguir les vostres recomanacions; Mireia, vaig acabar les Calaveres atònites i és boníssim!
Jose Ramon, muchas gracias por el poema y tu comentario, y por seguirme, bienvenido y hasta cuando quieras.
Una abraçada a tots i gràcies pels comentaris
hi ha una falta d'ortografia al comentari anterior, disculpeu.
Finalment a la Riell vaig penjar un text sobre el Vazquez Montalbán i així queda registrada la coincidència. Salut.
em passo i el llegeixo, gràcies per avisar.
Publica un comentari a l'entrada