10 de març 2009

la dona que llegeix Ulisses



La dona que llegeix Ulisses té un nom molt propi, és la Marilyn Monroe. L'Stefan Bollman recull la seva fotografia en el llibre Las mujeres, que leen, son peligrosas. Aquest llibre em va arribar a les mans no fa gaire, directament de les mans d'un amic, qui, al seu torn, també el va rebre de les mans d'una amiga -si no ho vaig entendre malament. Tot plegat, per deixar constància que els llibres viatgen tant o més que les persones, i justament avui o ahir en parlàvem, amb aquest amic, del que passa quan deixem un llibre i no torna, o bé quan el deixes i fa el retorn amb un comentari entusiasta -o no.

Bollman aplega una selecció de pintures, dibuixos, gravats i fotografies de dones llegint, realitzats per artistes des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. Es tracta d’una mena d’història de la lectura femenina, prologada per l’Esther Tusquets, la qual es pregunta si realment són perilloses aquestes dones que llegeixen.

He anat passant pàgines; hi ha dones, nenes, velletes, que estan assegudes, dretes, estirades, vestides i despullades, en solitud o acompanyades, vives i mortes, concentrades en la lectura o bé fent el desmenjat, totes amb un llibre –o més- a les mans –o a prop. I m’han fet sentir feliç –una altra vegada-, perquè m’han ajudat a recordar el plaer que se sent en olorar, tastar, tocar i assaborir no solament un llibre sinó totes les coses bones, i vives, i boniques, d’aquest món.